Verlaag je maandlasten met de waardestijging van je woning.

G-logo

Verlaag je maandlasten met de waardestijging van je woning.

Een waardestijging van je woning en honderden euro’s besparen op je hypotheek? Dit is hoe het werkt. De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Dit heeft voor veel huiseigenaren de mogelijkheid gecreëerd om de hypotheeklasten te verlagen. Veel mensen zijn zich er echter niet van bewust dat zij door de waardestijging van hun woning honderden euro’s per maand minder kunnen betalen. Hoe dat precies zit, leggen we in deze blog uit!

Wat betekent een waardestijging van je woning voor je hypotheek?

Wanneer de waarde van je woning stijgt, kan dit gevolgen hebben voor je hypotheek. Bij het afsluiten van een hypotheek kijkt de bank naar de verhouding tussen de hypotheekschuld en de waarde van het huis, ook wel de loan-to-value (LTV) genoemd. Hoe lager deze verhouding, hoe minder risico de bank loopt en hoe lager de hypotheekrente kan worden. Een lagere LTV betekent dat de bank minder risico loopt, wat leidt tot een verlaging van de risico-opslag. Als je huis meer waard is geworden, kan de risico-opslag omlaag, wat direct leidt tot lagere maandlasten.

Wat is een risico-opslag?

Risico-opslag is een extra renteopslag die banken aan hypotheken toevoegen wanneer zij meer risico lopen bij het verstrekken van een lening. Deze opslag wordt toegepast bovenop de basisrente van je hypotheek en is bedoeld om de bank te compenseren voor de extra risico’s die zij loopt als de verhouding tussen de hypotheekschuld en de waarde van het huis hoog is. Dit wordt de loan-to-value (LTV) ratio genoemd.
Hoe hoger de LTV, hoe groter het risico voor de bank, omdat er in dat geval minder waarde in de woning zit ten opzichte van de lening. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een nieuw afgesloten hypotheek waarbij er slechts een klein eigen vermogen is ingebracht. De risico-opslag zorgt ervoor dat je meer rente betaalt zolang de bank dit hogere risico draagt.
Wanneer de waarde van je woning stijgt of je aflost op je hypotheek, daalt de LTV. Hierdoor neemt het risico voor de bank af en kan de risico-opslag omlaag. Dit resulteert in een lagere hypotheekrente en dus lagere maandlasten, mits je actie onderneemt om deze verlaging aan te vragen bij je hypotheekverstrekker.

Kan ik direct profiteren van een lagere rente?

Ja, als de waarde van je huis flink is gestegen, kan je hypotheekrente mogelijk omlaag. Dit gebeurt helaas niet automatisch! Je moet zelf actie ondernemen om de waarde van je woning opnieuw te laten vaststellen. Dit kan bijvoorbeeld door een taxatie of een recente WOZ-beschikking in te dienen bij je hypotheekverstrekker. Vaak kan dit leiden tot een lagere risicoklasse en dus lagere maandlasten, omdat de risico-opslag wordt verlaagd.

Hoeveel kun je besparen met de waardestijging van je woning?

De besparing kan heel aantrekkelijk zijn. In sommige gevallen kan dit oplopen tot wel honderden euro’s per maand. Dit hangt natuurlijk af van de oorspronkelijke hoogte van je hypotheek, de waarde van je woning en de bijbehorende risico-opslag. Een financieel adviseur kan je hierbij helpen om een goed beeld te krijgen van je mogelijke besparing.

Stap voor stap je hypotheek herzien

  1. Laat de waarde van je woning vaststellen: Dit kan via een taxatie
  2. Neem contact op met je hypotheekverstrekker: Geef de nieuwe waarde van je woning door en vraag of je in aanmerking komt voor een lagere rente.
  3. Overweeg een adviseur: Een hypotheekadviseur kan je begeleiden bij dit proces en ervoor zorgen dat je geen stappen mist.

Groenhout Makelaars helpt je verder!

Bij Groenhout Makelaars begrijpen we hoe belangrijk het is om je financiële situatie op orde te hebben. We helpen je graag om de waarde van je woning vast te stellen en adviseren je over de mogelijkheden om je hypotheek te herzien. Wil je weten hoeveel je kunt besparen? Neem dan contact met ons op voor een gratis waardebepaling van je woning!