Welke invloed hebben de stijgende energieprijzen op de woningmarkt?

G-logo

Welke invloed hebben de stijgende energieprijzen op de woningmarkt?

De invloed van hoge energieprijzen op de woningmarkt is een actueel onderwerp in onze branche. Dat de energieprijzen stijgen is namelijk niet alleen terug te zien op jouw energiefactuur, maar heeft ook andere gevolgen. Zo wordt het verschil tussen energiezuinige woningen en oudere woningen steeds groter. Nieuwe woningen zijn natuurlijk een stuk zuiniger dan oudere woningen en daarnaast komen er voor oudere woningen vanaf 2023 nieuwe regels die veel met de prijs van woningen doen.

Logisch te verklaren opkomende trend: energiezuinige woningen

Een logisch gevolg van de stijgende energieprijzen is de vraag naar energiezuinige woningen. Met nieuwere woningen zijn de stookkosten natuurlijk een stuk lager en daarom is er ook veel meer interesse in deze woningen. Dit zorgt natuurlijk wel voor een stijgende prijs van deze woningen.

Databureau Brainbay heeft onlangs samen met vastgoedvereniging NVM onderzocht hoeveel invloed duurzaamheid op woningwaarden heeft. De bevindingen waren niet geheel verrassend: hoe duurzamer het huis, hoe hoger de waarde van het huis. Onderzoek toont aan dat elke stap van het label-hopping leidt tot hogere huiswaarden, inclusief rode en oranje labelstappen.

Zo levert de stap van G naar C een flinke winst op: een huis met een C heeft een gemiddeld rendement van 7,9% meer dan een vergelijkbaar huis met een G. Bij de huidige gemiddelde huizenprijzen zal dat straks zo’n 30.000 euro bedragen. Ook de stap van G naar D leverde veel op: 5,7%. Woningen met een A-label presteren 13,3% beter dan vergelijkbare woningen met een G-label.

Nieuwe regels voor energievretende woningen

Vanaf 1 januari 2023 zullen er een aantal dingen veranderen. Natuurlijk krijgen we een prijsplafond op de energiekosten en weet eenieder waar hij/zij aan toe is. Maar, wel moet er natuurlijk rekening worden gehouden met het verbruik.

Naast het prijsplafond zullen er ongetwijfeld nog meer dingen veranderen. Met betrekking tot de woningmarkt is er in België vanaf komend jaar een nieuwe regel voor oudere woning met een hoog energieverbruik. Een duidelijk gevolg van de hoge energieprijzen is namelijk dat er extreem veel gerenoveerd wordt. Een logisch antwoord op deze stijgende energieprijzen en het broeikaseffect wat we allen proberen in te perken. Om dat laatste nog verder te verlagen, is het renoveren van een woning met een lage energiescore dan zelfs verplicht. Wanneer je een woning koopt met een lage energiescore, zal de woning binnen 5 jaar generoveerd moeten worden. Op deze manier wordt er flink energie bespaart, is het idee.

Waar moet ik als koper rekening mee houden?

Als je een huis wilt kopen, let dan goed op het energielabel van het huis. In Nederland hebben we energielabels van A tot G. Tegenwoordig krijgen nieuwe gebouwen altijd het label A. Bestaande koopwoningen met energielabel E, F en G worden steeds onaantrekkelijker. Met andere woorden: minder mensen zullen/willen deze woningen kopen omdat de energierekening hoog zal zijn. Als je toch een woning met laag energielabel koopt, zal je direct fors moeten investeren in duurzaamheid om de energierekening in de toekomst te kunnen blijven betalen.

Waar moet ik als verkoper rekening mee houden?

Verduurzamen levert geld op! Goed verduurzaamde huizen worden voor een aardig stuk hoger bedrag verkocht dan vergelijkbare maar niet goed verduurzaamde huizen. Hier een voorbeeld:

  • Energielabel A heeft gemiddeld een 13,3% hogere verkoopprijs dan energielabel G
  • Energielabel C heeft gemiddeld 7,9% hogere verkoopprijs dan energielabel G

Het is dus absoluut de moeite waard om na te denken over een investering in verduurzaming voordat je jouw huis verkopen gaat.

Wil je meer advies of ben je op zoek naar antwoorden op nog openstaande vragen? Neem dan gerust eens contact met ons op. We zullen dan samen kijken wat we voor je kunnen betekenen!